Home - Patiënten - Opname en ontslag - Ondersteuning bij ontslag

Ondersteuning bij ontslag

Bel ons 014/71 20 00

Contactgegevens

Sociale dienst
Meer info sociale dienst

Waar kan u terecht om hulp aan huis in te schakelen?
Er zijn verschillende instanties die hulp aan huis in allerlei vormen aanbieden, gaande van huishoudelijke hulp tot verpleegkundige zorgen. Voor verpleegkundige zorgen aan huis kan u een beroep doen op zelfstandige verpleegkundigen uit uw regio of op het Wit Gele kruis of de thuisverpleegkundige van uw mutualiteit (indien dit door uw mutualiteit wordt aangeboden). Voor huishoudhulp kan u terecht bij diverse huishouddiensten of familiehulp (ook voor ruimere zorgverlening). Twijfel niet om tijdens uw verblijf onze maatschappelijke dienst te contacteren; zij helpen u graag verder. Wanneer de hulpvraag reeds gekend is vóór een geplande opname, kan u of een familielid al tijdig deze hulp regelen. Zo staan de afspraken al op punt en hebt u meer garantie dat de gewenste hulpverlener aan huis komt meteen na uw ontslag.

Waar vindt u medische hulpmiddelen voor thuis, bv. een looprek, een ziekenhuisbed,…?
U kan deze medische hulpmiddelen via een thuiszorgwinkel van uw mutualiteit aanvragen. Hou er best rekening mee dat dit enige organisatie en tijd vraagt en dus ook uw ontslagdatum kan beïnvloeden als dit niet tijdig geregeld is. Ook hiervoor kan u onze maatschappelijke dienst inschakelen tijdens uw verblijf of kan u vooraf contact opnemen met een thuiszorgwinkel van uw mutualiteit of een onafhankelijke thuiszorgwinkel. Voor kleine materialen zoals een looprek of krukken klopt u aan bij uw apotheker voor een korte huurperiode.

Vertrek uit het ziekenhuis voor rolstoelgebruikers
Wordt u opgehaald door een familielid, dan kan hij/zij gebruik maken van onze mindervalide parkeerplaatsen. Deze bevinden zich dicht bij de hoofdingang. In onze inkomhal zijn er rolwagens ter beschikking waarmee men u op de afdeling kan afhalen. Na gebruik dient de rolwagen opnieuw aan de hoofdingang geplaatst te worden. Indien u wordt opgehaald door een externe vervoersdienst, dan zal men u op de afdeling oppikken en naar huis begeleiden.

Andere vervoersmogelijkheden
Afhankelijk van uw noden – liggend of zittend vervoer, een rolwagen – kan u eventueel een beroep doen op een taxidienst. Daarnaast hebben wij ook afspraken met ambulance diensten voor niet dringend medisch vervoer (conform de richtlijnen vanuit de overheidsdiensten). Het is raadzaam om u voldoende te informeren bij uw mutualiteit rond de terugbetalingsmodaliteiten voor specifiek vervoer waarbij een externe ambulancedienst wordt ingeschakeld.