#ZieElkaar: campagne tegen agressie in ziekenhuizen zet in op universele glimlach
#ZieElkaar: campagne tegen agressie in ziekenhuizen zet in op universele glimlach
Zesentwintig ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel, waaronder de vier ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK), lanceren vandaag de campagne #ZieElkaar. De verbindende boodschap ‘Jouw glimlach doet goed’ roept patiënten, bezoekers én personeel op om agressie geen kans te geven. Ook in stressvolle situaties of als de spanningen hoog oplopen.
Voor de campagne kozen de ziekenhuizen ervoor om zich te richten tot patiënten, bezoekers én personeel . Een oproep tot solidariteit in stressvolle situaties, met als basis een empathische glimlach. Die glimlach overstijgt alle taalbarrières en mikt op een universeel gevoel: verdorie, deze dag is stressvol. Hoe kunnen we die makkelijker maken? Zonder de controle te verliezen.
“Hoe frustrerend een situatie ook is: agressie is nooit het juiste antwoord.”
Onthaalmedewerker Heilig Hartziekenhuis Mol
“Veel heeft natuurlijk te maken met de toestand waarin patiënten en bezoekers in ons ziekenhuis aankomen”, vertelt een onthaalmedewerker van ons ziekenhuis. “Ze zijn ongerust, omdat ze vandaag eindelijk de uitslag van dat ene onderzoek krijgen, of zenuwachtig voor hun bloedafname. Als een patiënt dan nog wat langer naar een parkeerplaats heeft moeten zoeken, kan de emmer snel overlopen. We proberen zoveel mogelijk begrip te tonen voor onze patiënten, maar vaak staan we als onthaalmedewerker ook een beetje machteloos. Een misgelopen afspraak, een misverstand over onze bezoekuren… Het kan tot veel frustratie leiden. Frustratie die patiënten en bezoekers dan maar uitwerken op onze medewerkers. Jammer, want hoe frustrerend een situatie ook is, agressie is nooit het juiste antwoord.”
Meer agressie in ziekenhuizen
De campagne komt er omdat ziekenhuizen meer en meer te maken krijgen met agressie. Dat blijkt uit een bevraging bij het personeel van de zesentwintig deelnemende ziekenhuizen. Op de vraag “Hebben jij of een collega al wel eens te maken gehad met agressief gedrag?” antwoordt 85,4 procent “ja”. Zo’n 79 procent geeft aan dat agressie op het werk vaker voorkomt. Het personeel pleit dan ook voor een nultolerantie.
In ons ziekenhuis werden in 2024 zo’n 65 agressievoorvallen gemeld. Wellicht is dit cijfer een zware onderschatting van de reële agressievoorvallen. “Mensen zijn mondiger geworden en durven meer voor hun eigen mening opkomen. Op zich is dat een goede zaak, maar soms slaat de slinger ook door”, vertelt onze onthaalmedewerker. “Aan het onthaal vertaalt zich dat vooral in verbale agressie: roepen, schelden, medewerkers persoonlijk aanvallen… We moeten hier regelmatig een collega bijstaan, die de volle laag krijgt van een patiënt. Een enkele keer moeten we zelfs op de noodknop drukken of de politie bellen, omdat een situatie echt uit de hand loopt. Niet zo lang geleden hadden we hier nog een man die, vanwege zijn extreem agressieve gedrag, niet langer welkom was op de verpleegafdeling waar zijn moeder was opgenomen. De volgende dagen stond hij hier voor het raam urenlang naar onze onthaalmedewerkers te staren, heel intimiderend. We hebben geprobeerd om op hem in te praten en, toen dat niet lukte, de politie gebeld, maar ook die kon weinig doen. Een agressie-incident kan lang onder je huid blijven zitten en er zelfs toe leiden dat iemand niet meer durft komen werken… Ik hoop dat deze campagne mensen kan doen inzien dat agressie echt niet thuishoort in een ziekenhuis.”
Nazorg bij agressie in ons ziekenhuis
Naast deze campagne is er binnen ons ziekenhuis voortdurend alertheid voor agressie-incidenten. Onze medewerkers zijn de meest waardevolle ingrediënten van onze zorgverlening, dus doen we er alles aan om ze te beschermen, te ondersteunen en hun welzijn te bewaken. Medewerkers kunnen vertrouwen op noodknoppen en noodprocedures bij acute situaties en kunnen agressie-incidenten digitaal melden. Vervolgens komen leidinggevenden en agressiecoaches in actie om de medewerker op te vangen. Natuurlijk staan ook de andere collega’s altijd paraat voor de eerste opvang. Eventueel wordt doorverwezen naar gespecialiseerde nazorg.
De impact van een agressie-incident op een medewerker valt niet te onderschatten. Het incident kan fysiek en mentaal een blijvende indruk nalaten, die zonder de juiste aanpak langdurige uitval kan veroorzaken. We moedigen onze medewerkers dan ook aan om elk incident, hoe klein of groot, te melden, zodat onze nazorg in actie kan schieten. Want dat dit soort incidenten ‘bij de job horen’, daar geloven we als ziekenhuis absoluut niét in.