Home - Nieuws - Studie op onze spoedgevallendienst

Studie op onze spoedgevallendienst

Studie op onze spoedgevallendienst

Het is vaak behoorlijk druk op de spoedgevallendienst. Meer dan 75% van de patiënten wordt niet doorverwezen door de huisarts en meer dan de helft van de patiënten meldt zich aan met minder dringende klachten. Mensen met een verzwikte enkel of een gebroken pols moeten daardoor vaak lang wachten om onderzocht te worden door een arts voordat er röntgenfoto’s kunnen aangevraagd worden.
Ons ziekenhuis zoekt continu manieren om snellere en toch kwalitatieve zorg te bieden aan alle patiënten die het ziekenhuis raadplegen. Op de spoedgevallendienst loopt daarom momenteel een studie onder leiding van dr. Tom Van Zundert in samenwerking met de Universiteit Antwerpen die het effect van een verpleegkundig triageprotocol op de patiënten tevredenheid, kwaliteit van zorg en wachttijden nagaat.
Patiënten die zich aanmelden met een trauma van een arm of een been worden onderverdeeld in twee groepen. Voor de ene groep verandert er niets terwijl bij de andere groep de verwonding wordt onderzocht door een verpleegkundige die op basis van richtlijnen beslist of er nood is aan röntgenfoto’s. Zo hopen we de wachttijden te verminderen en de patiënten tevredenheid te verhogen zonder in te boeten aan kwaliteit van zorg.