Home - Onderzoeken radiologie - Wat is een mammografie?

Wat is een mammografie?

Bel ons 014/71 20 00

Mammografie is een medische beeldvormingstechniek die gebruik maakt van röntgenstralen om borstkanker en andere afwijkingen in het borstweefsel op te sporen. Een mammografie wordt ook gebruikt voor de opvolging van patiënten die reeds behandeld zijn voor borstkanker.

Tenzij voor een mammografie in het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, zal een mammografisch onderzoek in de meeste gevallen gecombineerd worden met een echografie van de borsten.  Zowel de mammografie als de echografie hebben elk hun meerwaarde zodat de combinatie van de beide onderzoeken de meeste diagnostische informatie geeft.

Borstimplantaten zijn geen contra-indicatie voor het uitvoeren van een mammografie.

Voorbereiding

U dient het bovenlichaam volledig te ontkleden. Gelieve voor het onderzoek geen deodorant, zalf, bodylotion of poeder te gebruiken.

Verloop 

Tijdens een mammografie wordt de borst samengedrukt tussen twee platen van een speciaal röntgenapparaat. Deze samendrukking kan ongemakkelijk aanvoelen, maar is belangrijk om een ​​duidelijk en kwalitatief beeld van het borstweefsel te verkrijgen en om de stralingsdosis zo laag mogelijk te houden. Er worden röntgenfoto’s van de borst gemaakt vanuit verschillende hoeken om gedetailleerde beelden te produceren die door de radioloog worden geanalyseerd.

Indien er een aanvullende echografie van de borsten dient te gebeuren, zal de verpleegkundige u naar een ander onderzoekslokaal (echografiezaal) brengen. Tijdens het echografisch onderzoek kan u de radioloog toelichting geven betreffende de reden van het onderzoek (pijn, voelbaar bolletje, …).

Indien er een afwijking wordt gevonden die verder specialistisch nazicht vereist, zal de radioloog u dit communiceren en meteen een afspraa

k geven in de borstkliniek Mol-Geel. De borstkliniek is een multidisciplinair team van artsen gespecialiseerd in borstpathologie.

Het is belangrijk om regelmatig een screeningsonderzoek van de borsten te ondergaan volgens de richtlijnen van gezondheidsorganisaties. U bespreekt best met uw arts over de frequentie van screening, afhankelijk van individuele risicofactoren en leeftijd.

Bijkomende informatie

Er wordt soms verontrustende informatie verspreid over het gevaar van

röntgenstralen die bij een mammografie worden gebruikt.

Meerdere studies hebben nochtans aangetoond dat het nut van een mammografie bij het vroegtijdig opsporen van borstkanker meer doorweegt ten opzichte van het zeer beperkte risico dat het gebruik van röntgenstralen met zich meebrengt. Bovendien maken wij op onze dienst gebruik van de meest recente apparatuur die met een minimum aan straling kwalitatief hoogwaardige opnames maakt.