Home - Onderzoeken radiologie - Virtuele coloscopie

Virtuele coloscopie

Bel ons 014/71 20 00

Naam
Virtuele coloscopie

Wat
De virtuele coloscopie is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met de CT-scan. Het is een vrij nieuwe methode die ons toelaat de darm van binnenuit te bekijken via beelden die met de CT scanner gemaakt worden, en achteraf met een computer bewerkt worden. Het onderzoek wordt op niet-invasieve wijze uitgevoerd, wat betekent dat geen endoscoop of “slang” moet worden ingebracht in de dikke darm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze nieuwe methode net zo effectief is als de “klassieke” coloscopie voor het ontdekken van afwijkingen aan de dikke darm.

Voorbereiding
Twee dagen voor het onderzoek start u met een restenarm dieet. Bij de balie van de afdeling Radiologie krijgt u een pakket mee waarin alle noodzakelijke ingrediënten zitten. Ook het voorbereidingsschema (handleiding) zit bij het pakket. Gelieve de instructies nauwgezet op te volgen om het onderzoek zo succesvol mogelijk te laten verlopen.
Volgende voedingsmiddelen zijn alvast VERBODEN tijdens de voorbereiding:
Volle boter, volkorenbrood en bruin brood, jam, kaas, corn flakes, ongeschild fruit, rauwe groenten, krenten, ongeschilde aardappelen, mosterd, knoflook, mayonaise.

 Hieronder volgt het dieet:

2 dagen voor het onderzoek:                       dag

  • Absoluut vermijden: volle boter, volkorenbrood ( wit brood toegestaan), jam, kaas, corn flakes, ongeschild fruit, rauwe groenten, krenten, ongeschilde aardappels, mosterd, knoflook, mayonaise.

1 dag voor het onderzoek:                                    dag
Vandaag is het absoluut verboden om vaste voeding te eten! Wat mag wel?

Ontbijt:

  • flesje Bariumsulfaat (1 = klaargemaakt door apotheek)
  • 1 flesje Fortimel en/of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee drinken (geen koolzuurhoudende dranken, zoals Cola, spuitwater, bier,….)

Middagmaal:

  • flesje Bariumsulfaat (2 = klaargemaakt door apotheek)
  • 1 flesje Fortimel en/of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee drinken (geen koolzuurhoudende dranken, zoals Cola, spuitwater, bier,….)
  • 2 tabletten Bisacodyl 5mg zonder kauwen met een beetje water innemen

13.00 uur     1 glas water (formaat bierglas, ca. 200 ml)
14.00 uur    1 glas water
15.00 uur   Los 1 zakje Picoprep op in 1 glas water en drink het uit
16.00 uur    1 glas water

Avondmaal:

  • flesje Bariumsulfaat (3 = klaargemaakt door apotheek)
  • 1 flesje Fortimel en/of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee, drinken (geen koolzuurhoudende dranken, zoals Cola, spuitwater, bier,….)

19.00 uur    Los 1 zakje Picoprep op in 1 glas water en drink het uit
20.00 uur    1 glas water
21.00 uur    1 glas water
Na 21.00 uur niet meer eten !!

De dag van het onderzoek:                                   dag                      uur                          

Nuchter blijven tot het onderzoek zelf dat ’s ochtends plaatsvindt.
U mag eventueel een beetje water drinken.
Medicatie mag ingenomen worden.

Het onderzoek
U dient zich nuchter ( niets meer eten of drinken) aan te melden op de afdeling radiologie, op het afgesproken tijdstip.  Het drinken van water is toegestaan.
Het onderzoek wordt uitgevoerd op de CT-scan. Tijdens het onderzoek mag u een T-shirt of onderhemd dragen. Terwijl u op de onderzoekstafel ligt wordt de dikke darm geleidelijk met CO2-gas gevuld via een dun slangetje dat via de anus wordt ingebracht. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. De maximale druk in de darm wordt continu geregistreerd en het apparaat stopt onmiddellijk met CO2-toevoer wanneer de druk te hoog wordt.  Als er voldoende CO2 in de darm aanwezig is kan de scan uitgevoerd worden. Tijdens het onderzoek wordt een darmontspannend middel (Buscopan) ingespoten via een ader in de elleboog, dit om krampen van de dikke darm tegen te gaan.  Indien u last heeft van glaucoom ( verhoogde druk in de oogbol) mag er geen Buscopan toegediend worden. Gelieve dit voor het onderzoek aan te geven bij de aanwezige CT laborant.
Er worden 2 scans gemaakt: een serie in rugligging en een serie in buikligging. Indien nodig kan er nog een extra serie uitgevoerd worden.  Het onderzoek duurt maximaal 10 tot 15 minuten.

Nadien
Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken.
Tijdens het onderzoek kunt u last hebben van darmkrampen. Nadien kunt u enige tijd wat last hebben van winderigheid, en zal de stoelgang wellicht enige dagen wit zijn ten gevolge van de bariumpap die u heeft gedronken.

De beelden worden achteraf  bewerkt en door de radioloog bekeken. Dit neemt enige tijd in beslag. Uw arts krijgt het verslag van de radioloog toegestuurd: dit kan maximaal een vijftal werkdagen duren. U wordt verzocht met uw arts contact op te nemen voor verdere bespreking van het onderzoeksresultaat.

Zoals u ziet vraagt de voorbereiding van dit onderzoek enige inspanning, doch nauwgezet opvolgen van het dieet is absoluut noodzakelijk voor het welslagen van het onderzoek. Voor verdere vragen betreffende dit onderzoek kan u tijdens de kantooruren contact opnemen met de afdeling radiologie (tel. 014712043).

Verdere opmerkingen:

  1. Het gebruik van medicijnen is tijdens het dieet toegestaan (eventueel in overleg met uw behandelend arts).
  2. Door het gebruik van laxeermiddelen is de werking van de anti-conceptiepil onbetrouwbaar.
  3. Het is heel belangrijk dat u het voorbereidingsschema heel nauwkeurig opvolgt om een goede darmlediging te bekomen.