Home - Onderzoeken radiologie - Harpoenplaatsing

Harpoenplaatsing

Bel ons 014/71 20 00

Naam
Harpoenplaatsing

Wat
Harpoenplaatsing gebeurt vlak voordat een operatie wordt uitgevoerd. Via deze procedure kan de chirurg tijdens de operatie de precieze plaats van het letsel terugvinden.
Dit kan voorkomen wanneer het letsel in de borst nog heel klein is of wanneer er verkalkingen teruggevonden zijn.

Voorbereiding
De patiënt is reeds opgenomen in het ziekenhuis.

Verloop van het onderzoek
De patiënt wordt met het bed naar het echolokaal gebracht. De borst wordt ontbloot. Eerst gebeurt er een controle echografie van de borst en bekijkt de radioloog de mammografie terug.
De radioloog brengt een speciale naald (harpoennaald) in de borst tot in het letsel. Dit gebeurt onder constante controle van de naald met behulp van echografie. De naald is een fijne metaaldraad, die aan 1 uiteinde is opgeplooid en die door een holle naald langs de huid wordt ingebracht.
Wanneer de tip van de naald op de plaats van het letsel is, wordt de naald teruggetrokken en blijft de metaaldraad ter plaatse.
Eventueel wordt er na het plaatsen nog een controle mammografie gedaan om zeker te zijn dat het naaldje juist in het letsel aanwezig is. Dankzij het haakje aan het uiteinde kan de harpoen zich niet verplaatsen. Zo kan de chirurg het letsel in de borst beter lokaliseren en verwijderen tijdens de operatie die volgt op dit onderzoek.

Nazorg
Het fijne draadje wordt op de huid bevestigd met pleisters en verband, zodat alles goed op de juiste plaats blijft zitten. Wanneer het draadje goed ter plaatse blijft, bezorgt dit u geen pijn en een minimum aan hinder. Na de procedure wordt de patiënte vervoerd naar de operatiekamer voor de chirurgische ingreep.