Echografie

Bel ons 014/71 20 00

Echografie is een medische beeldvormingstechniek die gebruikt maakt voor niet hoorbaar (ultrasone) geluidsgolven om real-time  en dynamisch verschillende delen van het lichaam in beeld te brengen en te onderzoeken.  Het beeld wordt gemaakt door het terugkaatsen (echo) van deze geluidsgolven op de verschillende weefsels en organen.

Deze techniek wordt veelvuldig toegepast in de geneeskunde vanwege zijn niet-invasieve aard en de afwezigheid van schadelijke röntgenstraling.  Dit maakt het een veilig onderzoek voor kinderen en zwangere vrouwen.

Een beperking van echografie is dat er geen beeld gemaakt kan worden van bot of holle luchthoudende organen evenals van alle weefsels die zich achter dit bot of lucht bevinden.

Het onderzoek wordt steeds uitgevoerd door de radioloog zelf.

Tijdens het onderzoek kan de radioloog gebruik maken van Doppler (duplex of kleurendoppler), waarbij bovenop de grijswaarden van het echografisch onderzoek ook kleuren worden afgebeeld en hoorbare geluiden worden geproduceerd.  Dit wordt onder andere gebruikt om bloedvaten te onderzoeken en doorbloeding van weefsel te onderzoeken.

Voorbereiding van het onderzoek

Voor een echografie van de volledige buik of bovenbuik dien je nuchter te zijn.  Daarom mag je vanaf minstens 4 uur voor het onderzoek niet meer eten, roken of drinken.  Voor alle andere echografie onderzoeken dien je niet nuchter te zijn.

Bij het onderzoek van de onderbuik en nieren is een volle blaas noodzakelijk.  Gelieve daarom, vanaf een uur voor het onderzoek, voldoende te drinken en niet meer te plassen.

Verloop van het onderzoek

De ‘te onderzoeken regio’ wordt vrijgemaakt van kleding of verbandmateriaal.
Een speciale echogel wordt aangebracht tussen de huid en de echografiesonde.  Deze gel dient om het geluid beter te geleiden.
Globaal dient een echogtrafie onderzoek ongeveer 10 minuten.

Speciale onderzoeken

Bij een transrectale echografie van de prostaat wordt een steelvormige onderzoekssonde met een afdekhoes via de aars ingebracht.  Dit onderzoek kan lokaal als onaangenaam worden aangevoeld en vereist volledige ontkleding van de bekkenregio.

Een echografie (duplex) onderzoek van het hart en een gynecologische echografie worden niet uitgevoerd op de dienst medische beeldvorming, maar respectievelijk op de dienst cardiologie en gynecologie.