Home - Zorgaanbod - Medische disciplines - Vaatheelkunde

Vaatheelkunde

Het vakgebied van de vaatchirurg omvat de diagnostiek en behandeling van alle aandoeningen van de bloedvaten van het lichaam (met uitzondering van de coronairen van het hart en bloedvaten in de hersenen).

Er zijn drie soorten bloedvaten (slagaderen, aderen en lymfevaten) en voor elk van deze bloedvaten zijn er specifieke behandelingsmogelijkheden die in het ziekenhuis worden aangeboden.

De ‘flebologie’ houdt zich bezig met aandoeningen van de aderen (of ‘venen’), in de volksmond vaak bekend onder de naam ‘spataders’. Wegspuiten van spataders of operatief verwijderen van spataders (meestal met de nieuwste lasertechnieken) zijn veel voorkomende behandelingen. Ook opvolging van veneuze thrombosen (aderklonters) gebeurt via de dienst vasculaire heelkunde.

De ‘arteriële’ aandoeningen behelzen meestal vernauwingen of verstoppingen van de slagaders ten gevolge van arteriosclerose, ofwel verwijdingen (‘aneurysma’) van de slagader.  Alle vormen van chirurgische behandeling van vernauwingen, verstoppingen of aneurysmata van de slagaders van hals, ledematen of in de buik (met inbegrip van het plaatsen van ‘stents’) gebeuren in het ziekenhuis.

De aandoeningen van de lymfevaten worden bij voorkeur conservatief en niet-operatief behandeld. Begeleiding bij deze behandeling (meestal aangepaste kinesitherapie en compressietherapie) gebeurt via de dienst vasculaire heelkunde.

Artsen

Vaatheelkunde

Dr. Tom Berghmans

Vaatheelkunde

Dr. Loes Helsloot

Raadplegingen op afspraak

Tom Berghmans

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag
Namiddag X X

Loes Helsloot

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag X X
Namiddag X