Oogheelkunde
Oogheelkunde is gericht op het onderzoek en de behandeling van oogaandoeningen.
Naast cataract operaties en operaties aan de oogleden worden in het ziekenhuis ook operaties van de traanklieren verricht.
Alle operaties gebeuren in het ‘chirurgisch dagziekenhuis’ en zijn (meestal) onder lokale anesthesie zodat patiënten onmiddellijk na de behandeling het ziekenhuis (onder begeleiding) kunnen verlaten.
Cataract
Cataract of staar is een vertroebeling van de eigen ooglens, waardoor je zicht minder wordt en er een verlies van contrast en een vervaging van kleuren optreedt. Het ontstaat als gevolg van een normaal verouderingsproces.
De behandeling van cataract is enkel chirurgisch, dit wil zeggen dat het niet met medicatie of met een aanpassing van de brilglazen verholpen kan worden.
Een cataractingreep is aangewezen als je door het verminderde gezichtsvermogen last ondervindt bij de dagelijkse bezigheden.
De ingreep gebeurt onder druppelanesthesie in het chirurgisch daghospitaal. Je bent hiervoor een tweetal uren in het ziekenhuis, de ingreep zelf duurt ongeveer een kwartier.
Het gezichtsvermogen is vaak daags na de ingreep al beter. Na de ingreep dien je nog gedurende enkele weken oogdruppels te gebruiken; na een maand kan je je oog als volledig genezen beschouwen.