Home - Nieuws - Mazelen in opmars: alles wat je moet weten

Mazelen in opmars: alles wat je moet weten

Mazelen in opmars: alles wat je moet weten

Je hebt het misschien al gehoord op het nieuws of in je omgeving: de mazelen zijn aan een opmars bezig in ons land. Ben je ongerust over de gezondheid van je kindje of van jezelf? Wij zetten hieronder de belangrijkste informatie nog eens op een rij.

1. Hoe herken je de mazelen?

Je herkent de mazelen aan de volgende symptomen:
• Hoge koorts
• Hoest
• Verstopte of lopende neus
• Oogontsteking
• Kleine witte vlekjes op het mondslijmvlies VOOR het uitbreken van de rash
• Kenmerkende rode huid uitslag (‘rash’, zie foto) die zich vanaf het gezicht (achter de oren) over het lichaam verspreidt.

Herken je deze symptomen bij jezelf of je kind, neem dan meteen (telefonisch) contact op met je huisarts of ziekenhuis voor een consultatie. Geef bij het plannen van de consultatie zeker door dat het om een vermoeden van mazelen gaat en draag bij je arts- of ziekenhuisbezoek (tel.:014/71.20.00) een mondmasker.

2. Hoe weet je of je beschermd bent tegen de mazelen?

Je bent zeker beschermd als:
a) je de ziekte al eens hebt doorgemaakt.
b) je in België geboren bent na 1985 én tweemaal bent ingeënt tegen mazelen (met het MBR-vaccin op 12 maanden en op 10 jaar – MBR = mazelen, bof en rodehond).

Je bent mogelijk niét beschermd als:
a) je vóór 1970 geboren bent en de ziekte nog niet hebt doorgemaakt (goed om weten: wie geboren is voor deze datum, heeft de mazelen meestal al doorgemaakt).
b) je tussen 1970 en 1985 geboren bent, niet (volledig) gevaccineerd bent en de ziekte niet hebt doorgemaakt.
Je kan je vaccinatiestatus nakijken op je vaccinatiekaart of via www.MyHealthViewer.be. Bij twijfel raden we aan om finaal uitsluitsel te vragen aan je huisarts.

3. Wat als je vermoedt dat je ongevaccineerd kind (bv. jonger dan 1 jaar) in contact gekomen is met de mazelen?

• Bij een mogelijk risicocontact word je gecontacteerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid.
• Heb je zo’n officiële melding gekregen? Vermijd gedurende 21 dagen alle niet-noodzakelijke contacten. Je kind mag dan ook 21 dagen lang (na het laatste risicocontact) niet naar de crèche (of school), om verdere besmettingen te voorkomen.