Home - CT scan

CT scan

Bel ons 014/71 20 00

Wat
Computertomografie – vaak afgekort tot CT – is een onderzoeksmethode waarbij gelijktijdig gebruik gemaakt wordt van röntgenstraling en een computer. Het apparaat heeft een opening waar de patiënt, liggend op een beweegbare tafel, doorheen wordt geschoven terwijl opnamen worden gemaakt.
Er kunnen in zeer korte tijd heel veel dunne dwarsdoorsneden (minder dan 0.6 mm) worden gemaakt, waarmee driedimensionale afbeeldingen kunnen worden gereconstrueerd.
Gedurende het nemen van de opnamen hoort men het zachte geluid van de röntgenbuis die 360° rond draait. Het onderzoek is niet pijnlijk. Onze dienst beschikt over een modern CT toestel met 64 scankanalen.

Contraststof
Om het contrast tussen de verschillende weefsels in het lichaam te verhogen, kan de radioloog beslissen om een jodiumhoudende contraststof intraveneus (langs de aders) toe te dienen.
Vervolgens kan de patiënt een warmtesensatie door het hele lichaam voelen, een droge mond krijgen en/of het gevoel krijgen te moeten plassen. Dit zijn normale nevenverschijnselen waarover men zich niet ongerust hoeft te maken en die zeer snel verdwijnen. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie op de contraststof optreden onder de vorm van niezen, jeuk, papels, ademnood. Deze kunnen spontaan verdwijnen of medicamenteus behandeld worden. Gelieve steeds een vroegere allergische reactie te melden.
Voor het onderzoek van de buik/darmen kan het nodig zijn de patiënt voor te bereiden met een jodiumhoudende contraststof die een uur vóór het onderzoek gedronken wordt. Dit product laat dan een betere visualisatie en beoordeling van de darmen toe.

Wanneer moet men voorzichtig zijn om een CT-onderzoek te laten uitvoeren
Patiënten die allergisch zijn aan de contrastvloeistof.
Zwangere patiënten.
Patiënten met metalen implantaten – clips, pacemaker, platen, … Deze zijn niet op zich schadelijk voor de patiënt, maar kunnen wel het beeld verstoren.
Patiënten zwaarder dan 180 kg.

Voorbereiding
Breng de arts op voorhand op de hoogte als u allergisch bent voor jodium of contrastvloeistof.
Vermijd zo mogelijk kledij met metalen onderdelen (vb. ritssluiting, …). Dit kan storingen geven van het beeld.
Vlak voor het onderzoek zal u gevraagd worden om ringen, oorringen, haarspelden, tandbeugel, … uit te doen.
Zo mogelijk laat u deze reeds thuis, om verlies tegen te gaan.
U zal een tijdje moeten stilliggen (bewegen zal het resultaat beïnvloeden). Ga daarom vlak voor het onderzoek nog even naar het toilet, want het onderzoek onderbreken, wil ook zeggen dat er weer van voor af aan moet begonnen worden.

Verloop van het onderzoek
De verpleegkundige zal u helpen om u te installeren op de CT-tafel. U zal gevraagd worden om zo stil mogelijk te liggen.
U krijgt een infuus geprikt, wanneer er contrastvloeistof zal toegediend worden. Tijdens en vlak na het toedienen van de contrastvloeistof kan het zijn dat u misselijk wordt, het warm krijgt of
een zoute smaak in de mond krijgt. Dit is van voorbijgaande aard. Als het nodig is voor het onderzoek, houdt de verpleegkundige contact met de patiënt via een microfoon.