Home - CT scan

CT scan

Bel ons 014/71 20 00

CT staat voor Computer Tomografie.  Het is een geavanceerde medische beeldvormingstechniek die gebruik maakt van röntgenstralen en een krachtige computer om gedetailleerde dwarsdoorsneden (of tomografie) doorheen het lichaam te maken. Op deze manier kunnen de verschillende interne structuren van het lichaam beoordeeld worden. Het toestel bestaat uit een smalle tafel die tijdens het onderzoek doorheen een brede ring schuift. In de ring zitten de zenders van röntgenstralen met daar tegenover de ontvangers. CT scans worden vaak gebruikt om verschillende soorten aandoeningen op te sporen of te evalueren, zoals breuken, tumoren, bloedingen, infecties, bloedvaten en meer.  Ze bieden gedetailleerde informatie die artsen helpt bij het stellen van diagnosen en het bepalen van geschikte verdere behandelplannen voor de patiënt.

Afhankelijk van de klinische vraagstelling beslist de radioloog of er al dan niet een intraveneus contrastmiddel toegediend dient te worden. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat sommige inwendige structuren beter zichtbaar worden of dat bepaalde letsels makkelijker te detecteren zijn.

Meldt steeds aan de verpleegkundige wanneer u allergisch bent voor contrastvloeistof of een verminderde nierfunctie heeft.

Voorbereiding

Voor een CT onderzoek dient u niet nuchter te zijn en mag een klein ontbijt of middagmaal genuttigd worden.

Indien het onderzoek toch een nuchtere toestand vereist, zal u dit worden medegedeeld tijdens het maken van de afspraak.

U dient het te onderzoeken lichaamsdeel vrij te maken van kledij.  Ook sieraden en juwelen, horloges, riemen, … moeten vaak verwijderd worden.  Metalen voorwerpen veroorzaken storingen of artefacten in het beeld. Desgewenst kunt u een patiëntenhemd vragen.

Indien het onderzoek de toediening van een contrastmiddel vereist, zal de verpleegkundige voorafgaand aan het onderzoek een infuus prikken.

Verloop van het onderzoek:

De verpleegkundige helpt u bij het plaatsnemen op de onderzoekstafel.

Indien het onderzoek de toediening van contrastvloeistof vereist zal de verpleegkundige het infuus aan de contrastpomp aansluiten.

Nadat de verpleegkundige de onderzoekstafel in de juiste positie heeft gebracht, kan het onderzoek starten.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil blijft liggen om scherpe beelden te bekomen.  Om deze reden zal er bij een onderzoek van de borstkas (longen) en de buik gevraagd worden om gedurende enkele seconden de adem in te houden.  Instructies door de verpleegkundigen worden steeds tijdens het onderzoek herhaald via de intercom in het toestel.  Via dezelfde intercom kan je ook steeds communiceren met de verpleegkundige.

Tijdens het scannen beweegt de onderzoekstafel doorheen de ring waarin de röntgenbuis rondom de patiënt draait.  Deze röntgenbuis bevindt zich in de ring.  Aangezien het gaat om een brede ring en de scanfase zelf slechts enkele seconden duur, wordt een CT onderzoek goed verdragen door patiënten met claustrofobie.

Wanneer de contrastvloeistof wordt ingespoten, kan je een warm gevoel krijgen, een rare smaak in de mond gewaarworden of het gevoel hebben dat je moet plassen.  Al deze mogelijke gewaarwordingen zijn normaal en slechts van korte duur.

Na enkele seconden is het onderzoek afgelopen en zal de verpleegkundige u helpen om terug van de onderzoekstafel te komen en u naar de kleedcabine te begeleiden.

Het totale onderzoek (evt. plaatsen infuus, installeren en scannen) duurt ongeveer 10-15 minuten.

Indien je een intraveneus contrastmiddel toegediend hebt gekregen, is het aangeraden om nog dezelfde dag voldoende water te drinken (ongeveer 1 liter).  Dit helpt de nieren het contrastmiddel sneller uit het lichaam te verwijderen.

Het resultaat van uw onderzoek is na 1 werkdag beschikbaar voor uw verwijzende arts.