Home - Tabakoloog

Tabakoloog

Algemene voorstelling

Vanaf november 2023 kan u in ons ziekenhuis terecht voor rookstopbegeleiding. Onze tabakoloog, Claire Van Rooy, zal u begeleiden via rookstopgesprekken op maat, eventueel aanvullend met ondersteuning in het gebruik van nicotinevervangende producten en/of medicatie.
Wat is een tabakoloog?
Een tabakoloog is een gezondheidswerker die naast zijn hoofdberoep als gezondheidsprofessional een opleiding tabakologie (rookstopbegeleiding) gevolgd heeft bij de VRGT (Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding VZW). In ons ziekenhuis is Claire werkzaam als vroedvrouw en tabakoloog. Ze zal u begeleiden in het stoppen met roken in een aangepast traject op maat van uw behoeften.
De begeleiding door een tabakoloog is wettelijk geregeld. Indien u gedomicilieerd bent in Vlaanderen, kan u gebruik maken van de derdebetalersregeling van de Vlaamse overheid. Hierdoor betaalt u enkel uw eigen bijdrage van 7.5 euro per kwartier. Het overige bedrag wordt rechtstreeks terugbetaald door de Vlaamse overheid aan het ziekenhuis. Indien u recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, betaalt u maximum 1 euro per kwartier begeleiding.
Hoe ziet een begeleidingstraject bij de tabakoloog eruit?
De tabakoloog zal in een eerste gesprek samen met u nagaan wat uw wensen zijn. Ze zal ook navragen hoeveel u rookt, of er eerdere stoppogingen geweest zijn, wat de mogelijkheden zijn om te stoppen met roken. Dit om een duidelijk beeld te krijgen van uw gezondheid en uw rookgedrag. Ze zal dan samen met u een plan opstellen om u door middel van regelmatige gesprekken en ondersteuning zo goed mogelijk te begeleiden tot een definitieve rookstop. Hoeveel gesprekken plaatsvinden, bepaalt u helemaal zelf samen met de tabakoloog. In het begin kan dit bijvoorbeeld wekelijks en naarmate de tijd vordert, kan meer tijd tussen de consultaties gelaten worden.
Nut van rookstopbegeleiding
Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Wist u dat de kans op een definitieve rookstop 4x groter is wanneer u in begeleiding bent bij een tabakoloog dan wanneer u dit probeert op eigen houtje? Niet alleen voor uw eigen gezondheid, maar ook voor die van uw familie, vrienden, omgeving, … betekent het enorme stap vooruit. Daarbovenop geeft u ook nog eens het goede voorbeeld!
Heel veel succes en hopelijk tot binnenkort!

Contactgegevens

Heeft u interesse of wenst u meer informatie?
Neem dan zeker vrijblijvend contact op met Claire via:

Tel.: 014/71 27 62
E-mail: tabakoloog@azmol.be

Onze tabakoloog is aanwezig op woensdag tussen 8u en 12u